2013. február 3., vasárnap

Tortilla

Bármilyen fűszeresen elkészített húsos, friss zöldségekkel és szósszal megtöltött tekercset imádok! Rajongásig!! Mindegy hogy gyros, tortilla vagy bármi más, egyszerűen bármikor jöhet. Tavaly belebotlottam egy recept leírásba éppen a torilla egy fajta elkészítését írták le, de úgy, hogy egyből el akartam készíteni. Megtörtént. Azóta már többször is. A tortilla lapot is házilag készítettük, de azért annál nem árt egy kis csapat munka, mert az elkészítés ideje kb. felére redukálódik, ha egyikünk nyújtja a labdacsokat lappá, másikunk pedig süti. Persze még inkább le lehet rövidíteni ha készen vásároljuk a boltban, de otthon a bolti ár töredékéből előállítható, arról nem is beszélve milyen nagy élvezet az általunk készített tortilla lapot megtölteni a finomságokkal :)
Következzen most egy krémsajtosos húsos, zöldséges tortilla receptje.

Hozzávalók:
 
A tortillalaphoz
50 dkg liszt 
1 teáskanál sütőpor 
1 teáskanál só
0,5 dl olaj
3 dl langyos víz

A töltelékhez:
4 db felső csirkecomb 
1 db tömlős sajt
1 fej vöröshagyma 
1 gerezd fokhagyma
olaj, só, bors
ízlés és igény szerint zöldségek a tekercsbe (nálunk általában: jégsaláta, paradicsom, kaliforniai paprika, csemege uborka, lilahagyma)
esetleg egy kevés csípős szószt is lehet rá önteni feltekerés előtt


A tortillához a lisztet elkeverjük a sóval majd a sütőporral, majd hozzáöntjük az olajat és a víz egy részét. Miután kicsit elkevertük, apránként hozzáadjuk a maradék lisztet, és rugalmas, de nem ragadós tésztát gyúrunk belőle. Az így kapott tésztát nyolc egyforma részre vágjuk, majd fél órát pihentetjük. A pihenő után, a labdacsokat még megfelezhetjük, ez igazából attól függ mekkora átmérőjű a serpenyőnk, palacsinta sütőnk (abban a legcélszerűbb) lisztezett vagy olajozott deszkán vékonyra kinyújtjuk. A serpenyőbe tegyünk olajat hevítsük fel majd öntsük ki, a sütéshez nincs rá szükség, de így nem ragad le a tésztánk. Serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. (2-3 perc alatt.)
A töltelékhez a csirkecombot kifilézzük és húst 2 centis kockákra vagy csíkra vágjuk. A hagymát vékony félkarikákra vágjuk. A húst a fokhagymával, sóval és borssal összedolgozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és megpároljuk a hagymát, s amikor már majdnem barna, rádobjuk a húst, és azt is megpirítjuk. Közben  hozzákeverjük a krémsajtot. Szükség esetén még adunk hozzá sót és borsot.Igazából bármilyen általunk kedvelt fűszert tehetünk hozzá.
Az így elkészített ragut a tortillalapokba töltjük, majd a zöldségekből is ráteszünk amit megkívánunk és már ehetjük is a saját tortillánakt! A megmaradt lapokat fagyasztóban tárolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése