Szerda este egy spontán alakult baráti beszélgetős,
falatozós, borozós este folyamán szóba került a hagymalekvár. A hagyma
minden változatát szeretjük, nyersen, főzve, párolva, sütve, teljesen
mindegy. El is terveztem hogy készítek egy nagyobb adagot, hogy legyen
készen ha megkívánjuk.
Végtelenül egyszerű, természetesen rengeteg
változata létezik ennek is. Aki még nem találkozott ezzel az egyszerű,
de nagyszerű akár köretként, akár magában tálalható sűrű szósz
féleséggel, nagy vonalakban annyit kell tudni róla, hogy mutat némi
hasonlóságot az indiai chutny-kal. Azt is mondhatjuk, hogy ez a magyar
chutny. Azoknak akik szeretnek egyszerű, de nagyszerű finomságokat
kipróbálni mindenképp megér egy próbát tenni és elkészíteni! Számos
módon lehet bolondítani, fűszeresebbre, pikánsabbra, csípősebbre
készíteni.
Hozzávalók:
6 - 6 db közepes vörös- és lilahagyma
2 dl fehér bor
1,5 dl víz
1kk fokhagymás chili szósz, vagy chili és fokhagyma szósszá keverve(ez elhagyható)
őrölt bors, só ízlés szerint
pár evőkanál méz
3 ek olaj
2 tk fűszer pirospaprika
A hagymákat félbe vágjuk majd középen elfelezve felszeleteljük. Tehetjük
hagymaszeletelővel, vagy késsel. Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát
kezdjük párolni. Sózzuk és borsozzuk, majd ha szépen összedinsztelődött, egyszerűen
felöntjük a borral és a többi fűszert is hozzáadjuk. Nekünk nem volt most itthon csak 1 dl fehérbor ezért fehér pezsgővel pótoltam a maradék 1 dl-t. Lassú tűzön egész
krémesre kell párolni, a vizet szépen apró adagokban hozzáadva. Az eredeti recept szerint 30 perc alatt el kellett volna készülnie, hát ehhez a mennyiséghez közel másfél óra párolás kellett hogy a szép sűrű, krémes állagot elérje. Hozzátartozik, hogy önhatalmúlag egy kis szójaszósszal meglocsoltam párolás közben, ami igazán jól állt neki. Folyamatos felügyeletet igényel, aki édeskésebbre szeretné bátran folyamatosan kis adagokban cukrot vagy mézet adhat hozzá.
Magas falú edény kell hozzá, mert rengeteg ez a hagyma mennyiség, viszont garantáltan elég pár étkezésre.
Még jobban lehet egyszerűsíteni ezt a hagymás finomságot. A félbevágott lilahagymát felszeleteljük, kevés sóval megszórjuk, majd olajjal együtt feltesszük dinsztelődni közepes lángon és gazdagon meglocsoljuk szójaszósszal, ha szeretjük akkor még frissen őrölt borssal is. Mikor már láthatóan megpuhult a hagyma, újra meglocsoljuk szójaszósszal és feljebb tekerjük a lángot alatta, pár percre. Akkor van kész, ha teljesen összeesik, a hagyma elveszti minden tartását és a szójaszósz szépen egyenletesen sötét színűre festi be. Köretként is megállja helyét, de keverhetjük törtkrumplihoz vagy halmozhatjuk rizs tetejére. Édeskés finomság ez is :)
Ma az volt a terv hogy csirkecombbal fogyasztjuk, de sajnos nem kaptunk így csirkeszárnyat készítettem hozzá zöldfűszeresen.
A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk és gazdagon megszórjuk oregánóval, bazsalikommal, majorannával és ezek bármilyen kombinációjával, attól függően ki mit szeret. Kevés vizet és olajat öntünk alá és mehet a sütőbe lefedve kb. 45 percig, aztán további 15 percre még visszatoljuk hogy ropogósra süljön. Nagyon jól kiegészíti a zöldfűszeres húst az édeskés hagyma. Most csak simán magában ettük, de akár rizzsel, akár krumplival lehet együtt tálalni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése