2012. november 21., szerda

Rakott krumpli lecsós verzióban


Idő hiányban mostanában ráálltunk arra, hogy próbálok 2 napra főzni. Ehhez persze jól meg kell gondolni mit készítsünk? Mi az ami másnap is finom és megkívánja az ember. Bár Párommal azt a felfedezést tettük (biztos sokakhoz hasonlóan), hogy nagyon sok étel van aminek kifejezetten jól áll a másnap és az újramelegítés :) 
Nagyon szeretek rakott ételeket készíteni akár zöldbab, akár káposzta akár cukkini, padlizsán vagy krumpli, minden jöhet és számtalan módon variálhatók. Szeretjük a magyarosabb, kolbászosabb, a paradicsomosabb, olaszosabb vagy akár a sajtosabb, fetásabb görögös verziót.Most valami egészen újat fogok kipróbálni. Rengeteg receptet átböngésztem már, sok főző műsort nézek, mert  azt is szeretem ha más alkot. Arról nem is beszélve hogy iszom magamba az ötleteket. Talán ezért is van, hogy nagyon ritka ha egy ételt recept szerint készítek el. Egyből a saját ízlésünkre és pillanatnyi hangulatomra formálok minden receptet :)

Hozzávalók: 
1 kg krumpli
4 db  közepes tvpaprika 
1 db közepes paradicsom (v. paradicsomlé 300ml)
1 db  nagy vöröhagyma
20 dkg főtt-füstölt húsos szalonna

1 kis pohár tejföl
1 db tojás
só, bors, pici pirospaprika 
majoranna (de bármilyen zöldfűszer ízlés szerint)
Elkészítése:
A burgonyát egészben héjastól megfőzöm, majd lehűtve lehéjazom és karikára szeletelem. Ezután elkészítem a lecsót a szokásos módon. Ma egy kis fokhagymát és majorannát szórtam bele ízesítésként. Majd egy kiolajozott sütőedényben a rakott krumplinak megfelelően rétegezem a burgonyát, szalonna darabokat és a lecsót, majd a tetejére ráöntöm a tojásos tejfölt.  A hozzávalók mennyisége természetesen az ételt elfogyasztók számától függ, ez a mennyiség 4 személyre volt elkészítve. Nagy húsevők vagyunk, így elképzelhetetlen némi hús nélkül. Kinek mihez van kedve vagy mit szeret jobban, attól függően kolbász karikákkal vagy kolozsvári húsos szalonnával, esetleg bacon szeletekkel lehet a krumpli rétegeket beteríteni.
Tetejére pedig tejfölös tojásos réteget halmozzunk. A tejfölt elkeverjük a tojással, csipet sóval és némi fokhagyma granulátummal, majd egyenletesen elkenjük az étel tetején. Közel 30-35 perc alatt szépen összesül. Mikor tálaljuk némi reszelt sajtot még szórhatunk rá, de ez már csak élvezet halmozás :)
Most készítettem először, de egyöntetű véleményünk szerint máskor is benevezünk a lecsós verzióra :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése