A héten többször is rákívántam a pizzára, úgyhogy hétvégére már szinte nem is tudtam másra gondolni, mint a pizzára. Nem egy tipikus vasárnapi ebéd, de az elhatározás megszületett.

De jöjjön akkor a recept!
Hozzávalók pizzatésztához:
40 dkg liszt
25 g élesztő (nem instant)
1,8 dl víz
1 evőkanál olaj
só, cukor
Mindig meleg (a
legideálisabb a 36°C fokos,de én se méregettem, durván olyan fürdővízszerű kell legyen) vízben kell felfuttatni az élesztőt. Első
lépésként melegítsd meg a folyadékot, és nézd meg az ujjaddal, hogy jó meleg
fürdővíz hőmérsékletű legyen. Ezután morzsold bele az élesztőt, és szórj bele
két nagy csipet cukrot, hogy biztosan felhabosodjon. Kevergesd pár percig, aztán kb. 5 -
10 percig hagyjuk magában, ezután már látni, hogy szépen felhabosodott. Fontos, hogy
mindig friss élesztőt kell használni, különben nem fut majd fel rendesen.
A lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük a sóval, én az olajat is ekkor tettem hozzá, de lehet vele várni, míg az élesztős vízzel egybe dolgozzuk. Először géppel dagasztottam, de pár perc után kézzel is neki estem. Fantasztikus állagú volt már ekkor is. Nem ragadt, nem tapadt, könnyen lehetett vele dolgozni. Kicsit még gyúrtam, majd a tál közepén hagytam a kis labdacsot. Letakartam, és fél óráig hagytam kelni meleg helyen. A fél óra után a szép kelt cipót akár kézzel, akár sodrófával szépen kinyújtjuk, attól függően miben fogjuk sütni. Én a levegőben nyújtottam kézzel, hogy a saját súlyától nyúljon. Mikor már majdnem elérte a tepsi méretét beletettem a kiolajozott tepsibe és ott nyomkodtam még el a széleket, szép egyenletesen.
Ezután jöhetnek a feltétek. Felesben készült a mostani. Egyik felére fokhagymás-tejfölös-kolozsvári szalonnás(Ákos részére még lilahagyma is került) feltét, másikra itthon készített paradicsomszósz alapra, zalafelvágott, kolbász és a maradék kolozsvári szalonna, paradicsomkarikák és sok trappista került. Mondanom sem kell, már készítés közben beindultak a folyamatok bennünk a kész pizzát elképzelve.. :) Miután végeztünk a feltétekkel, előmelegített, légkeveréses sütőben
körülbelül 200 fokon 17 percig sütöttük. A recept 15-20 percet ajánlott, attól függően, hogy mennyire szeretjük
ropogósan a tésztát. Szerintem így a tökéletes még nem kezdett el barnulni az alja, és isteni finom puha lett a tészta 17 perc alatt. Ha kicsit ropogósabban szereti az ember, akkor tovább kell bent hagyni, de 20 percet szerintem ne lépje túl, mert félő hogy kiszárad. A végeredmény, tökéletes elégedettséggel vegyes boldogsággal töltött el minket, azontúl hogy nagyon jól laktunk. :)
Ebből a mennyiségből ketten, nagy étvággyal minimum kétszer fogunk jól lakni. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése