2013. január 28., hétfő

Fokhagyma borban pácolva

Sokszor szóba került már mennyire szeretjük a fokhagymát. Karácsony közeledtével nagyon sok saját készítésű ajándék ötletbe botlottam. Ezek közül az egyik a borban pácolt fokhagyma volt, melyet el is készítettem ajándékba :) Nem tudom pontosan mihez is tudnám hasonlítani a végeredményt, de mindenki tetszését elnyerte :)


Hozzávalók:


1 kg megpucolt fokhagymagerezd
5 dl fehérbor
0,8 dl ecet (20 %-os)
10 dkg cukor (a páclevet kóstolva lehet több is)
friss zöld fűszerek (kakukkfű, rozmaring, tárkony)-nekem ez maradt ki
babérlevél

szemes bors
koriandermag


Tegyük a gerezdeket és a fűszereket kis lábosba, és forraljuk fel a borral, amibe az ecetet és a cukrot is beleöntöttük. Egy – két perc forralás után tegyük üvegekbe a gerezdeket. Öntsük tele az üvegeket a páclével, tegyünk két kanál olajat rá és zárjuk le. Ezt a finomságot ki kell gőzölni. A hagyományos módot választottam: vállig vízbe állítjuk egy fazékban, és csendesen forraljuk 40 – 50 percig. Sült húsok mellé savanyúságként is kitűnő! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése