2013. január 28., hétfő

Raffaello torta

Idén Ákos születésnapja előtt pár nappal feltettem neki a nagy kérdést: milyen tortát szeretnél? Amit rövid idő után meg is bántam, mert egyből rávágta, hogy olyan Raffaello tortát, amit ősszel csinált Anyukám a házassági évfordulójukra. A torta nagyon nem az egyszerűbb fajtából való, időigényes, ráadásul kókuszos. Egyből válaszoltam is hogy: pontosítanék, ezenkívül milyet szeretnél? :) Csináltam már sokfélét neki. Pár éven keresztül a Tiramisu volt a menő, de csináltam már Kirsch tortát és Charlotte tortát is, de ez egy kicsit nagy falatnak tűnt. Persze csak neki mondtam, hogy ilyet biztos nem csinálok, magamban eldöntöttem ez lesz, mert ennek örülne a legjobban. Hát nem volt más hátra, mint neki látni a műveletnek.


Hozzávalók:


A mandulás tésztához: 
10 dkg liszt 
6 dkg porcukor 
7 dkg darált mandula
7 dkg vaj 
A kókuszos tésztához: 
7 tojásfehérje 
20 dkg cukor 
15 dkg kókuszreszelék 
10 dkg rétesliszt 

A krémhez: 
1 l tej 
7 tojás sárgája 
3 csomag tejszín ízű puding (én az egyik helyett vaníliást tettem bele)

6 evőkanál cukor 
20 dkg vaj 
20 dkg fehércsokoládé


Elkészítés:

A mandulás tésztához összegyúrjuk a 10 dkg lisztet, a 6 dkg porcukrot, a 7 dkg darált mandulát a 7 dkg puha vajjal. Sűrű, rugalmas tésztát gyúrunk. Ha nagyon darabos, egy kis meleg vizet önthetünk hozzá. 30 percre hideg helyre tesszük.



Következik a kókuszos lap: a tojásfehérjéket a cukorral keményre verjük, hozzáadjuk a 10 dkg lisztet, a csipet sót és a kókuszreszeléket. Előmelegített sütőben alacsony hőfokon sütjük. Ha kihűlt, középen kettévágjuk.



A mandulás tésztát ugyanabba a kapcsos tortaformába nyomkodjuk, amelyikben a kókuszos lapot sütöttük. Közepes hőfokon kb. 15 percig sütjük. Ez lesz a középső lap.



A krémhez a tojások sárgáját a pudingporral és a cukorral állandó keverés mellett felfőzzük az 1 liter tejben. Beleaprítjuk még melegen a fehércsokit. 20 dkg vajat csipetnyi sóval habosra keverünk, majd a kihűlt tejes krémhez keverjük.



Az alsó kókuszos tésztát megkenjük a krémmel, erre kerül a mandulás lap, újra krém, majd újra kókuszos tészta. A maradék krémet a tetejére kenjük. Én a tortaformában állítottam össze. A tetejét szeletelt mandulával szórtam be, és reszelt tejcsokival díszítettem a tetejét. Készíthetünk hozzá csoki öntetet, remekül kiegészíti az édes lágy ízeket.
Nekem összesen 2 órát vett igénybe de ebbe a sütés miatti várakozás és a krém hűtési ideje is benne van. Minden percet megért az elkészítés, mikor Ákos felfedezte milyen tortát is csináltam :) és bizony az utolsó morzsáig elfogyott! :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése