2013. január 8., kedd

Zúzapörkölt tarhonyával

Nagyon szeretjük a pörkölteket és ebbe bizony egy zúzapörkölt ugyan úgy beletartozik, mint egy vörösboros marhapörkölt. Ezért jöjjön most a zúzapörkölt elkészítése, amihez most tarhonyát csináltam.

Hozzávalók:

1 kg csirke- vagy libazúza 
2 közepes vöröshagyma 
5 evőkanál olaj 
fél mokkáskanál őrölt köménymag
2 nagyobb gerezd fokhagyma 
1 evőkanál pirospaprika 
1-1 tv paprika és paradicsom(apróra kockázva)


 
A zúzát és a hagymát megtisztítjuk. Az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit finomra vágjuk. A zúzát nyugodtan lesózhatjuk. A hagymát az olajon elkezdjük üvegesre dinsztelni egy idő után hozzá adjuk a tv paprikát és az egyik fej apróra kockázott fokhagymát is. Mikor már kellően meggyengültek lehúzzuk a tűzről rászórjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük, rádobjuk a zúzát jól átforgatjuk és mehet vissza a tűzre. Folyamatos átforgatás mellett pár percig kisebb lángon pörköljük, de vigyázzunk ne kapjon oda nagyon. Amikor a zúza kicsit kezd fehéredni felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és a paradicsomot is ekkor adjuk hozzá. A sózzuk, borsozzuk, köménnyel esetleg még egy babérlevéllel fűszerezzük. Forrásig lefedve közepes lángon, majd 25 perc után fedő nélkül tovább főzzük. Nyugodtan lehet kóstolni a szaftot és ízlés szerint még sóval borssal fűszerezni, mielőtt lezárnánk adjuk hozzá a maradék fokhagymát is. Tarhonyával vagy rizzsel, de bármilyen egyéb körettel is nagyon finom. A pörkölt durván 1 óra alatt fő készre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése