Nagyon szeretem a krémleveseket. A fokhagymát is. Ráadásul Nagymamámtól rám hagyományozódott a fokhagymaszósz receptje, ami az egész család nagy kedvence. Tavaly télen megfázásos időszakban gondoltam egyet, kellene valami finom levest enni, de valami egyszerűt és finomat :) Hát gondoltam megnézem mi van itthon valamit csak sikerül összedobni. Neki is álltam szépen. Az alapot amitől eltérhettem és amit módosítottam Nagymamám fokhagymaszósz receptje szolgáltatta. Nagyon finom levest sikerült összehozni, amit azóta is rendszeresen készítek, mert nagyon szeretjük.
Hozzávalók:
5 dkg vaj/margarin
3 közepes gerezd fokhagyma
1 leveskocka
pár evőkanál étkezési keményítő vagy liszt (ami épp van otthon)
fél liter tej
kakukkfű
bors
Egy kis méretű lábosban felolvasztottam a vajat, és belereszeltem a fokhagymákat. Kis lángon hagytam még kicsit dinsztelődni, hogy kioldódjon az íze, ez pár perc csupán. Ezután levettem a tűzről, rászórtam keményítőt épp amennyit felvett, kb 3-4 púpos evőkanál, annyi amennyitől összeállt, majd fokozatosan adagolva felöntöttem és szépen elkevertem a tejjel. Kis lángon ment is vissza a tűzre, bele a leveskocka és a kakukkfű, meg a bors. Habverővel kevergessük folyamatosan hogy ne égjen le, mert hirtelen kezd el sűrűsödni.Attól függ mikor van kész, hogy mennyire szeretnénk krémesre.
Tálalhatjuk levesgyönggyel vagy kenyérkockával.
A fokhagymaszósz receptjét pedig majd legközelebb osztom meg :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése