A fűszeres egytálételek egyik sokak által szeretett darabja a chilis bab. Sokszor és sokféleképpen készítjük mi is. Ez amit tegnap készítettem, egy testesebb pikánsabb változat. Ráadásul plusz egy csavar volt benne azzal, hogy kukoricás rizzsel ettük, ami elsőre biztos nagyon furcsán hangzik, de megér egy próbát tenni, igazán finom és laktató!
Hozzávalók:
40-50 dkg darálthús
1 vörösbab konzerv
1 fehérbab konzerv
1 chilisbab konzerv
1 kukorica konzerv (de lehet 2 ha kukoricásabban szeretnénk)
500 ml paradicsomlé (dobozos)
1 db zöldpaprika
só, őrölt bors, oregánó, majoranna, fahéj, őrölt chili, fokhagyma
A legjobb, hogy sok előkészületet nem igényel és villámgyorsan elkészül. Serpenyőbe olajat öntünk, rátesszük a darálthúst majd sózzuk, borsozzuk. Ez alkalommal ugyan nem használtam, de lehet úgy készíteni hogy szeletelt lilahagymát dinsztelünk előbb és arra jön a darálthús. A következő a csíkokra vágott zöldpaprika. Hozzáadjuk a húshoz kicsit meggyengítjük . Aztán mikor a hús kezd zsírjára sülni felöntjük a paradicsomlével, egyből mehet bele a mind a 3 bab konzerv és a kukorica. Egyedül a chilisbabról nem szoktam leönteni a levet, de aki nem szeretni arról is nyugodtan öntse le. Mehet rá ízlés szerint só, még őrölt bors, őrölt chili és ízlés szerint a zöldfűszerekből. Fedő alatt, közepes lángon hagyjuk kis ideig, hogy az ízek összeálljanak. Mikor a szósz kezd sűrűsödni kóstoljuk meg mit kíván még. Ekkor szoktam 1-2 gerezd fokhagymát bele reszelni, intenzívebb lesz az íze, és az újítás tegnap, egy csipet fahéj volt még bele. Annyira finoman bele illeszkedett a csípős ízes szószba, hogy az minden képzeletemet felülmúlta :)
Persze van hogy nem darálthússal készítjük hanem virslivel, de olyankor mindig szoktunk egy kis kolbászt is belekarikázni. Ez a recept is sokféleképpen variálható, attól függ mit kívánunk. Kísérletezésre hát fel és jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése