2012. december 17., hétfő

Rakott zöldbab

Egy dolog volt biztos, hogy rakott zöldséget szeretnék csinálni, és múltkor nagyon szép kelbimbókat láttam a boltban, úgyhogy elsőre arra készültem. Csakhogy nem csak nekem tetszettek a kelbimbók, mivel sajnos elfogytak. Így hát jött a B terv. Akkor legyen zöldbab, viszont ezt csak fagyasztva lehet ilyenkor kapni. Pár évvel ezelőtt egy étteremben találkoztam először az amerikai rakott zöldbab formációval. Kipróbáltam nagyon ízlett, kicsit módosítva többször el is készítettem azóta. A mai a módosított változattól is eltér egy picit, de érdemes egy próbát tenni, mert nagyon finom. :)

Hozzávalók:

500 g darált hús
5-600 g zöld ceruzabab
1 kis konzerv sűrített paradicsom
sajt
só, bors, fokhagyma
oregánó, majoranna
1 bögre rizs
szalonna
olaj

Besamell-hez:
vaj
liszt
tej
kenhető sajtkrém
só, szerecsendió

Kezdjük a darált hússal és a rizzsel. A rizst simán készítsük el sóval, a darált húst kevés olajon sóval, borssal, zöldfűszerekkel, fokhagymával ízesítve fehéredésig pároljuk, majd jöhet rá a sűrített paradicsom, egy kevés víz majd ízlés szerint a fűszerekből még. Ezután fedő alatt főzzük készre a szószt. Ha a rizs elkészül keverjük hozzá a paradicsomos szószhoz. Közben csináljunk egy kis besamellt.
Arányokat nem tudok írni, mert mindig csak érzésre szoktam beletenni mindent. A vajat megolvasztjuk közepes lángon, majd a tűzről lehúzva lisztet szórunk rá, de ne legyen nagyon darabos, majd öntsük hozzá a tejet és mehet bele a sajtkrém is. Mielőtt visszatennénk a tűzre jól keverjük el. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve szépen sűrítsük be. Sóval és szerecsendióval ízesítsük.
Ezután egy közepes tepsibe mehet szépen minden. A zöldbabot elég ha hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni, felesleges előfőzni. A sütőt 200 fokra melegítsük elő. A tepsiben alulra a darált húsos rizses massza kerül, erre a zöldbab, amit leöntünk a besamellel, reszelünk rá egy kevés sajtot és a koronát egy kis házi szalonna csíkkal tegyük fel rá. Na ez a változtatás most. Máskor a zöldbab alá kolbász karikákat szoktunk tenni, de most nem volt itthon, ezért kapott szalonnát a teteje. Nagyon finom és laktató, kiadós étel. Érdemes kipróbálni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése